Lär dig odla som en riktig bonde!
Ta del av en hel odlingssäsong i Vävra Köksträdgård och bli helt trygg i hur du på bästa sätt tar hand om din egen odling för att få friska, goda och näringsrika grönsaker odlade i harmoni med naturen.
Efter kursen kommer du kunna sköta din odling på bästa sätt med minsta möjliga ansträngning. Du lär dig tex:
- Hur du sår och planterar för att säkra uppkomst och friska småplantor.
- Hur du minimerar ogräsrensning och hur du effektivt rensar bort det ogräs som ovillkorligen dyker upp.
- Hur du förebygger och bekämpar skadedjur och sjukdomar på ett giftfritt och skonsamt sätt.
- Att förstå vad en riktigt god jordhälsa är och hur du skapar den.
- Hur du skördar och förvarar dina grönsaker för att maximera deras hållbarhet.
- Och givetvis grönsaksbondens bästa tips och knep.
För att det ska bli roligare och lättare att ta till sig innehållet blandas teorin med mycket praktik och jord under naglarna. =)
Upplägg
Kursen är fördelad på sex tillfällen varav det första är en onlineträff och övriga fem är fysiska träffar på plats i Vävra köksträdgård. Alla tillfällen utom ett är förlagda på måndagar.
- Onlineträff: Praktisk information inför kursen. 17/3, 19.00 - ca 20.30
- Sådd och plantuppdragning 29/3 LÖRDAG, 10-12
- Gödsel, jordhälsa och ogräsbekämpning (del 1) 28/4, 18.30-20.30
- Bevattning, ljus, temperaturer och ogräsbekämpning (del 2) 19/5, 18.30-20.30
- Skadedjur och sjukdomar 30/6, 18.30-20.30
- Skörd och förvaring 25/8, 18.30-20.30
Plats: Vävra Köksträdgård, Hålta. (Ej det första onlinetillfället.)
Kursen passar dig som:
- Vill odla grönsaker giftfritt och i harmoni med naturen.
- Redan odlar grönsaker i mindre skala och som verkligen vill förstå hur du kan få fina, friska grönsaker hela tiden och inte bara som av en slump.
- Vill bli självförsörjande på grönsaker hela eller stora delar av året.
- Är nybörjare som vill komma igång med grönsaksodling och göra rätt från början.
- Är trött på alla miljoner odlingstips på sociala medier där möjligen var tionde funkar.
Om kursledaren:
Jag, grönsaksbonden Lena, har drivit den småskaliga grönsaksodlingen “Vävra Köksträdgård” sedan 2021. Innan dess odlade jag grönsaker för självhushållning i ca 10 år.
Jag har alltså hållit på tillräckligt länge för att redan ha gjort alla misstag och har dessutom, sedan jag blev yrkesodlare, fått väldigt mycket mer kött på benen än jag hade som hobbyodlare.
För mig är odling ett hantverk där kunskap, tid och engagemang lönar sig och genererar fantastiska grönsaker som inte går att få tag på i någon butik.
Och är det ju så himla roligt att odla också. =)