Vävra Köksträdgård - Närodlade grönsaker

Vävra Köksträdgård

Grönsaker odlade med största möjliga omsorg om planeten, människorna, och naturen.

Bonden

Vem odlar? 


Jag heter Lena och det är jag som är bonden bakom grönsakerna. Eller kanske mångsysslaren bakom Vävra Köksträdgård, för jag gör verkligen en massa annat också än att bara odla grönsaker. Förutom att jag älskar att odla så är det nog just den stora variationen i arbetsuppgifter som gör det här till mitt allra bästa jobb hittlls i arbetslivet.


Varför bonde? 


Vävra Köksträdgård är fortfarande ett ganska nystartat företag och säsongen 2024 blir min fjärde. Innan jag blev bonde jobbade jag som beteendevetare på olika sätt. Jag tycker verkligen om min beteendevetarroll, men som för så många andra gick tillslut engagemanget i arbetet ut över hälsan. Det i kombination med ett starkt behov att göra något för att hjälpa planeten och naturen (hej, klimatångest!) fick mig att våga ta det berömda steget och starta eget. Och att få jobba med grönsaker har visat sig vara en lisa för både kropp och själ. Nu för tiden FÅR jag energi av mitt arbete och slipper komma hem helt utmattad varje eftermiddag; så himla skönt! Att bli bonde kan vara ett av mina absolut bästa beslut någonsin faktiskt.


Hela familjen


När ni kommer hit till Vävra Köksträdgård är det hem till mig och min familj ni kommer. Här har vi bott i snart 12 år och odlat grönsaker för husbehov nästan lika länge. I familjen finns Lena och Stefan, barnen Tage och Maj, katterna Ettan, Zelda och Fegisen (ja, hon heter faktiskt så), tre indiska löpankor och hunden Max. Ankorna bor i ett eget litet hus på tomten och jobbar hårt som skadedjursbekämpare och äter larver, sniglar, ägg och annat som annars skulle ätit mina grönsaker.  Spana gärna in ankorna när ni är här, de är urgulliga! Ni kommer säkert stöta på fler familjemedlemmar än mig när ni kommer hit. Särskilt katten Ettan har svårt att låta bli att komma fram och säga hej.


Framtiden


Just nu är jag så förtjust i mitt jobb att jag bara vill vara bonde hela mitt liv! Därför har jag så klart storslagna planer för företaget. Under säsongen ska jag utöka odlingsytan. Mycket! Jag ska anlägga ett jordgubbsland. Jag vill hålla kurser och ha studiebesök. Jag vill ha fler djur, mer fruktträd och bärbuskar. Mer av allt helt enkelt! Sikta mot stjärnorna så kommer du halvvägs, eller hur var det nu? Jag hoppas i alla fall att ni vill forstätta hänga med mig på min resa - utan er inget Vävra Köksträdgård!

Grönsakerna

Stor variation


I Vävra Köksträdgård odlas ett stort utbud av grönsaker. Riktigt stort. Under 2021 fannns det drygt 50(!) olika grönsaker uppdelade på mer än 100 sorter i frilandsbäddar och växthus. Tänk dig som exempel tolv sorters tomat; från den största bifftomaten som väger flera hekto till den minsta lilla körsbärstomat på bara något gram och så flera olika färger och former på det - här kan vi snacka variationsrikedom! 


Hållbart i dubbel bemärkelse


Alla grönsaker odlas med största omsorg om planeten, människorna och naturen. De får växa i sin egen takt och skördas när de är som allra bäst. Inom bara ett par timmar kan du ha dem på din tallrik. Går det mer än några timmar är det heller ingen fara - grönsaker som odlas så här håller väldigt mycket bättre än vad du troligen är van vid. Förvaras till exempel sallaten på rätt sätt håller den minst två veckor hemma hos dig, ibland ännu längre. Grönsaker från Vävra Köksträdgård gör alltså gott både för mage och hjärta.


Alltid i säsong


Grönsaker ska ätas när de är i säsong. Både för att det är helt orimligt att värma upp växthus för att kunna skörda till exempel tomater i februari och för att det är när de är i säsong som de är som allra godast. Spana bara in de här kundcitaten:


"Vi värdesätter smaken på ett helt annat sätt än tidigare. Det går inte att äta annan gurka än den som kommer från Vävra Köksträdgård, så otroligt god!"


"Nu äter mina barn sallad helt frivilligt. Det har aldrig hänt innan."


"Grönsakerna är otroligt fina och välsmakande. Vi har insett att råvaror producerade på detta sätt ger en helt annan upplevelse och har gett nya tankar om matlagning och maträtter."


Men lyssna inte på vad andra tycker. Kom hit och handla grönsaker du också och se om du håller med!